Pages

In fantasy, I can make a happy ending, complete break, and I can put people in a situation where they are confronted with things that they would not confront in the real world. It is because this is my story and my fantasy.

Sunday, 20 May 2012

SALAH JATUH CINTA BAB 1








I'm Just A Girl
Whose Hair Is Never Right
Who More Than Once Has Fallen On Her Face
Who Can't Stop Laughing At Something That Happened Yesterday
Who Cries Because Sometimes Nothing Is Right
But Sometimes,
I'm Just A Girl
Who Can't Stop Smiling Because For That Moment
Everything Is Perfect.



AKU tersenyum memandang Prince Charming yang sedang mendekatiku. OMG! He’s so handsome dude! Dengan baju kot serba putih dan terdapat sekuntum mawar merah di tangan kanannya membuatkan aku bertambah teruja. Aku bagaikan seorang puteri yang menunggu prince charmingnya datang dan mencium bibirku.


            “Tania…”


            Awwwhhh~ Help me! Dia dekat. Dekat dan dekat. Ok what next? Kiss I guess? Hehehe. Nakal juga aku ni. dengan rela hatinya aku menutup mataku dan memuncungkan bibirku. Menunggu bibir kami termaktub bersama.


            “Tania!!!!!”


            “Oh mak kau!” Latahku di saat aku terjatuh tergolek dari atas katil king sizeku ke atas permaidani bulu rona pink bilikku. Tiada lagi prince charmingku. Tiada lagi first kissku. Yang kini ada hanyalah rupa bengis kak Tiffany yang sedang bercengkak pinggang di hadapanku. Amboi. Dah siap berpakaian office dah aku tengok.


            “Apalah sis ni… Baby tengah layan mimpi best tadi. Sis pula kacau daun. Ish! He’s damn handsome ok! And I didn’t get my first kiss with him. Huwarrhhh~” Rungutku kepada kak Tiffany dan bangun dari atas lantai. Punggungku di gosok. Sakit ya amat! Kalau korang tak percaya korang cubalah jatuhkan diri korang dari atas katil ke lantai. Hah! Sure sedap hingga menjilat jari! Hehe.


            “Ouch! Sakitlah!” Rungutku geram apabila kak Tiffany dengan sengalnya mengetuk dahiku. Ish. Tadi dah punggung. Sekarang ni dahi pula. Lepas ni apa? Aduhai. Nasiblah ada kakak yang garang macam ni.


            “What did you said just now? Dream? Prince charming? A kiss?! Tania Arissa Wilson! Did you know what time is it right now?!” Soal kak Tiffany tegas kepadaku. Uish. Aku mengosok-gosok telinga menahan bingit jeritannya tadi. Aku kembali duduk di atas katil.


            “Whoa~ Relaxlah sis. Apa ni. Awal-awal pagi dah muka ketat. You looks like nenek kebayan right that ok. Tak lawa pun.” Balasku selamba kepada kak Tiffany. Sekali lagi kak Tiffany ingin mengetuk dahiku namun aku sempat menahan tangannya. Hehehe. Mendengus geram akak dibuatnya! Hohoho.


            “Gotcha!” Balasku nakal. Kak Tiffany mengurut-urutkan dadanya tanda bersabar. Hehe.


            “Baby… it’s late! You’ve half an hour to go to college! Pleaselah! You tu kalau dah berdandan mengalahkan puteri raja.” Jelas kak Tiffany geram. Spontan aku menjerit kecil.


            “What?! Wuharhhh~ why you didn’t tell me earlier? Ish. Baby nak mandi. Morning and adios!” Balasku kepadanya dan sempat lagi mencium kedua-dua pipi kak Tiffany tanda say ‘good morning’ seperti selalu. Hehehehe. Menjert kecil kak Tiffany olehku. Nasib dialah jadi alarm aku setiap pagi. Mummy and daddy takde kat Malaysia sekarang ni. Tengah uruskan business daddy kat Mesir. So kak Tiffanylah yang menjadi mangsa menjaga dan membangunkan aku yang liat nak bangun pagi ni setiap pagi. Hehehe. Peace!


            Hi! Kita mulakan dengan sesi perkenalan yer. Hehehe. Aku Tania Arissa Wilson binti Mohammad Adam Wilson. Aku berumur 24 tahun dan kini sedang mengambil course business in degree di sebuah college swasta yang bernama Royal International Collage @ RIC . College ni diberi nama RIC bukanlah kerana semua studentnya adalah kerabat sahaja. Aku ulang, bukan dari golongan kerabat sahaja. Tetapi adalah disebabkan ianya merupakan sebuah college elit yang studentnya rata-rata dari kalangan golongan anak-anak orang kaya dan kerabat. Aku jenis yang happy-go-lucky,tekad,berani,sukakan cabaran,lasak, dan seangkatan dengannya. Orang kata aku cantik. Aku sendiri tak tahu cantik tang mana. Tapi dorang kata aku cantik tang rupa. Mungkin sebab aku ni pan-asian. Ignorekan jelah semua tu. Tak kisahlah rupa aku macam mana. Sebab lepas ni aku nak kongsikan kisah hidup aku dengan korang. Sedikit demi sedikit korang akan memahami perwatakn aku. Have fun ya!


            Tiffany Aisyah Wilson alias kakak aku. Di dalam sibling kami hanya ada aku dan dia je. Kak Tiffany ni ikut jejak mummy. Lawyer you! Tak macam aku. Ikut jejak daddy. Businesswoman kononnya. Cehh! Hehehe. Sebab tulah kot kak Tiffany ni tegas dan garang sikit orangnya. Dia dah terbiasa sejak kecil. Dah namanya ketua pelajar dulu time kat Princess High School (PHS). Semuanya perempuanlahkan. Dia juga jadi ketua bagi PKBM (UDARA). Mahunya dia tak jadi macam tu. Dah terikut-ikut dengan life dia. Dulu dia bercita-cita nak jadi pilot. Gila engkau ! mahunya mak bapak aku sakit jantung! Tapi nasibla juga dia ni jenis yang mengikut je. Hehehe. Tapi! Walaupun dia tegas dan garang. Dia baik tahu! Dia suka manjakan aku. Dia ni cantik orangnya. Tapi sayang. Sampai sekarang belum ada jodoh. Dia lain sikit. Tak macam aku. Happy semacam. Mungkin sebab tu dulu bakal suami yang nak dijodohkan dengan dia tangkap cintan dengan aku. Dah aku ni dibawa pergi dating. Mulut aku pun boleh tahan peramahnya. Mungkin sebab tu bakal suami dia terpikat dengan aku. Nak tahu apa respond dia? ‘Im glad you help me.’ Erk! tak ke pelik tu? Rupanya dia memang tak sukakan lelaki tu. Playboy katanya. Huhu. Masalah dia setel. Aku pula yang jadi mangsa!


            Datuk Hj Mohammad Adam Wilson Abdullah. My dad! Aku bangga jadi anak daddy. Yes he’s muallaf. But aku tak rasa dia ada bezanya dengan muslim yang lain. Walaupun dia muallaf but daddy goods in Islam. Selalu nasihat kami dalam bab-bab agama. But kami berdua tak makan saman. Masih juga seksi-seksi ni. Huhuu. Kasihan daddy. Daddy bukanlah jenis yang memaksa. Dia suka kami buat benda tanpa paksaan. Daddy Australian actually. Bertemu dengan mummy di saat mummy futher study kat Australia. Same university with daddy. Jodohkan. Daddy sebenarnya masuk Islam before kenal dengan mummy lagi. Alhamdulilah.  Daddy jenis yang sempoi dan penyayang tau. Dia tak suka marah. Daddy ada buka business perhotelan.


            Datin Hjh Nur Alia Binti Hj Muazzam. My mom. Seorang perempuan yang cantik pernah aku jumpa. Mummy seorang yang lembut dan tegas apabila bercakap. Mungkin kerana dia peguam kot. Mummy ni lain sikt. Mudah sangat tersentuh kalau aku dan kak Tiffany Tercedera ke sakit ke. Mulalah mummy nak menangi. Hehehe.


            “Tania! Faster!” Kedengaran suara jeritan kak Tiffany di luar bilikku. Ops! Heheh. Aku berkhayal lagi, ngok ngek juga otak aku ni. Hehehehe.




********* Salah Jatuh Cinta ***********




AKU berlari di saat jam Gucci limited editionku menunjukkan ke angka 0810 am. Mak! Aku dah lambat 10 minit! Habislah! Tulah aku. Dah tahu lambat yang aku siap berdandan lama-lama kat depan cermin tu apa kes? Haila~ Sedih! Dahlah hari ni ada kelas Prof.Aizat. Matilah aku! Prof.Aizat tu boleh tahan garangnya.


            “Ops sorry.” Aku memohon maaf di saat terlanggar seorang pemuda. Aduhai. Masalah. Buku-buku yang terjatuh di atas lantai aku kutip. Begitu juga dengan pemuda tadi.


            “Takde mata ke apa?!” Marahnya kepadaku. Aku terdiam dan tanganku yang bergerak mengutip buku tadi terhenti. Rasa nak marah je mamat ni. Aku tak sengaja! Nak je aku jerit macam tu kat dia.


            “You nikan….” Kata-kataku terhenti di saat terpandang wajah pemuda yang aku langgar tadi. OMG! He’s handsome! Betul ke ni? Ke aku bermimpi? Spontan aku mencubit kedua-dua pipi pemuda tadi.


            “Ouch! Gila ke apa?!” Marahnya kepadaku sambil mengusap-usap kedua-dua pipinya. Aku tersenyum lebar. Wahhh~ Aku tak mimpilah. And he still in front of me!


            “Apa senyum-senyum?! Gila!” Balasnya kasar dan berdiri. Aku turut berdiri dan bibirku masih mengukirkan senyuman. Aduhai. Sempurnanya dia di mataku. Kacak sangat!.


            Kring!



Krng!



Kring!


            Ops! aku kembali ke dunia nyata. LG PRADA yang berada di dalam handbag aku capai dan menyambut panggilan tersebut.
           

“Wei! Babe! Kau kat ne? Kau dah lambat tahu tak?!” Kedengran suara Dyll bffku sedang berbisik. Pastinya takut didengari oleh Prof.Aizat. Spontan aku menjerit kecil. Huwarhhh~ Asal boleh lupa ni?


            Aku yang berlari anak mengehntikan langkah dan menoleh memandang pemuda tadi yang kelihatan tercengang dengan reaksi kanak-kanak ribenaku. Aku kembali mendekatinya dan menjungkitkan kakiku sedikit. Tinggi ya amat mamat ni! Aku ni tinggi leher dia je. Tu pun dah pakai heels tau!


            “Bye handsome!” kataku manja dan mencium pipinya.






******** Salah Jatuh Cinta ********





SYED QALIF yang tercengang itu tersedar apabila Iphone 4s nya berdering. Dia kembali ke dunia nyata dan mengambil Iphone 4s yang berada di dalam poket seluarnya. Iphone 4s nya dikeluarkan dan menyambut panggilan tersebut.


            “Bro! Lambat bro. Masak bro!” Kedengaran suara Aiman menyapa telinganya. Spontan matanya memandang jam di tangan. Memang dah lambat. Tetapi ini Syed Qalif. Makhluk Allah swt yang paling lambat masuk ke dalam dewan kuliah dan juga paling lambat keluar dari dewan kuliah. Itulah dia.


            “Relax bro. Aku tengah on the way dah ni. Adios!” Balas Syed Qalif tenang dan mematikan panggilan. Iphone 4s nya kembali dimasukkan ke dalam poket seluar slacknya. Kot di tubuh dikemaskan. Penampilan kemas dan bergaya korporat merupakan salah satu syarat pemakaian mereka.


            “She’s crazy!” Gumam Syed Qalif sendiri di saat jemarinya mengusap pipinya yang dicium dengan selamba oleh gadis cantik tadi. Tak sangka gadis berwajah inggeris itu boleh bertutur di dalam bahasa Melayu malah tidak pelat pula tu. Berani sungguh. Selamba saja mencium anak teruna orang. Gangguan seksual betul! Desis Syed Qalif.


            Kepalanya kembali digelengkan. Baru dua minggu meninggalkan collage dah banyak yang berubah. Semuanya kerana permintaan daddynya. Jika tidak mengenangkan daddynya. Mana mahu dia mengambil cuti panjang sepanjang dua minggu dan pergi ke U.S bagi menguruskan syarikat daddynya di sana. Nak harapkan abangnya. Hurm. Profession sebagai doctor dipilihnya dari menjadi pemangku CEO.






********** Salah Jatuh Cinta ***********





AKU mengetuk pintu dewan kuliah dan menayangkan sebaris gigiku yang cantik tersusun. Wajah Bengang Prof.Aizat menyapa bebola mataku. Mana tak bengang. Aku termasuk kali ni dah banyak kali lambat masuk ke kelas dia. Bukan 3 kali. Tapi lebih dari tu. Sabar jelah dia. Nasib dia ada hati kat aku. kalau tak memang kaw-kaw aku ni jadi mangsa herdikan dia seperti student lain.


            Eh! Aku kata Prof.Aizat sukakan aku eh? Erk! Betullah tu kot. Dia pernah luahkan perasaan dia pada aku bulan lepas. Aku? Aku sendiri tak tahu nak kata apa. Aku takde apa-apa perasaan pada dia. Cuma hormat sebagai lecturer aku jelah. Dia ni baik. Rupa pun handsome. Tapi muka dia ni jambu sangat. Aku tak minat. Then, lepas je dia luahkan perasaan dia tu dia buat selamba. Aku pun macam tu je. Tapi ada kalanya dia seperti nak ambil hati aku.


            “Morning prof. Sorry… I’m late… Again…..” Kataku gugup padanya. Dia ni garang. Kecut juga perut aku ni kalau-kalau dia herdik kat aku depan-depan student yang ramai ni. Malu ow! Dahlah last week dia marahkan student lelaki yang lambat masuk class dia. Malu gila budak tu.


            “Again? Miss Tania?” Soalnya kepadaku dan memandang tepat ke mataku. Tangannya disilangkan ke tubuh. Aku tersengih dan memandang ke arah teman-temanku yang duduk di barisan atas.


            “Err. Ya. Again. I’m sorry prof. My alarm was off. Lupa nak set. Then, I’ve to taking care my sister. She’s sick last night. Then…”


            “Ok stop it dear… Too much alasan kan. Hari-hari pun macam tu juga. See me after class and now please have your sit miss Tania. You dah menggangu masa I.”  Potongnya dan kembali memandang ke laptopnya. Aku tersengih. Klau bab-bab kelentong akulah raja dan aku rasa dia pun dah bosan dengan gaya aku ni. Banyak sangat alasan aku.


            “Psst… Asal lambat? Terkandas ke?” Bisik Dyll sambil matanya masih dihalakan ke depan. Takut diketahui oleh Prof.Aizat yang kami tengah berbual. Aku yang baru duduk di kerusi sebelah Dyll tersengih. Faham sangat budak ni dengan sikap aku.


            “Macam tahu je kau kan…” Balasku kepadanya dan memberikan senyuman buat Porf.Aizat walaupun time tu dia tak layan. Ceh! Seriuslah sangat.


            “Well. Kata bff.” Balas Dyll bangga. Aku mencebik.


            “Eh. Babe. Kau tahu tadi aku ada jumpa prince charming tau. No! I mean my Mr.right! Oh My Gucci! He’s hot okay.” Jelasku teruja kepada Dyll di saat aku teringat akan lelaki kacak tadi. Dyll mengerutkan dahi dan menjelingku sekejap sebelum kembali memandang ke depan balik.


            “Prince charming mana pula ni babe?” Soal Dyll hairan. Aku mengetap bibir. Erk! Aku sendiri tak tahu siapa dia.



            “Aku…” Belum pun aku habis cakap perbualan kami terganggu dek ketukan di pintu dewan kuliah.


            




*********Salah Jatuh Cinta**********

           




MORNING prof.” Sapa suara garau kepada Prof.Aizat. Sekali lagi Prof.Aizat menghelakan nafas berat. Ni lagi seekor. Desis hatinya. Geram. Geram pabila anak-anak pemegang syer Collage ini sering kali melanggar peraturan collage dan yang jadi mangsanya adalah dia. Lecturer yang mengajar. Terpaksa memendam perasaan marah.


            “There you are. Syed Qalif Tan Sri Syed Quzair. You’re late again…” Sindir Prof.Aizat kepada pemuda kacak di hadapannya. Namun, pemuda bernama Syed Qalif itu hanya menayangkan wajah selamba dan coolnya. Selalu seperti itu. Masak Prof.Aizat jika begini terus. Keputusan pihak Collage ingin class Biz A dan B di gabungkan benar-benar membebankan dirinya.


            “Yes I am. So what you goanna do?” Balas Syed Qalif selamba. Terlopong mulut student Biz A dibuatnya. Selama ini memang mereka mengenali Syed Qalif namun tidak sekelas dengan lelaki itu. Tidak disangka lelaki itu berani melawan lecturer. Prof.Aizat mendengus. Inilah anak orang kaya. Sering berlagak. Nafasnya ditarik dan dihembuskan perlahan.


            “Please have your sit Syed Qalif. You mess my time!” Balas Prof.Aizat dan kembali menyambung kerjanya. Merasa panas namun ditahan. Syed Qalif. Anak kepada salah satu pemegang saham collage swasta ini. Maknanya, dia harus melayan lelaki itu dengan baik. Syed Qalif dan Tania Arissa Wilson. VVIP of RIC. Syed Qalif tergelak sinis dan berjalan menuju ke tempat duduknya. Dia dan Prof.Aizat memang tidak pernah sehaluan kerana lelaki itu selalu mempunyai anggapan yang negative mengenai dirinya.


            “Babe!” Panggil Dyll kepada Tania yang sudah kaku bagaika patung itu. Bahu Tania dipegang. Terkejut Tania dibuatnya.


            “Arh?” Soal Tania blur. Dyll tergelak kecil. Memang sudah dijangkakan reaksi gadis itu.


            “Kau kenapa?” Soal Dyll dengan tawa kecil. Tania mengaru kepalanya dan memandang ke tempat duduk belakang. Memandang lelaki tampan tadi. Namun lelaki itu dengan dunianya sendiri.


            “Siapa tu babe?” Soal Tania kepada Dyll.


            “Siapa maksud kau babe?” Soal Dyll pada Tania. Tania kembali memandang ke depan dan menjeling Dyll di sisi.


            “Hot guy tu. Siapa? Asal tak pernah nampak?” Soal Tania hairan.


            “Oh… Itu Syed Qalif. Dari Biz B. Dia adalah captain basketball collage. Juga merupakan anak kepada salah seorang pemegang share RIC. Like you.” Jelas Dyll. Tania mengetap bibir.


            “Oh ya. Aku lupa. Biz A dan B dah digabungkan. Hurm. Syed Qalif huh? Okay….” Balas Tania dan tersenyum penuh makna. Dyll kerutkan dahi.


            “Erk! Asal aku dapat rasa senyuman kau senyuman jahat eh? Kau ada plan apa-apa ke?” Soal Dyll curiga. Lebih curiga pabila Tania Arissa Wilson bertanyakan mengenai LELAKI padanya. Tania? Dia bukanlah jenis perempuan yang mencari lelaki. Tetapi lelaki yang mencarinya.


            “Adalah… Just wait and see…” Balas Tania Arissa Wilson penuh makna dan tersenyum lebar. ….












TO BE CONTINUED!!!!






*********************************






HI FELLAS!





How was the story? Uols rasa ok ataupun ko? Cerita mengenai seorang gadis yang mencintai seorang lelaki dan cuba untuk memilikinya dengan apa cara sekalipun. Sounds interesting huh?


            Actually, tujuan aku post promo cerita ni adalah kerana inginkan pendapat anda mengenai cerita ini. Adakah SALAH JATUH CINTA harus di dahulukan setelah AKU CINTA KAMU tamat nanti ataupun CINTA ENCIK DUDA? Do give your respond!


            Kisah ini mengenai TANIA ARISSA WILSON iaitu seorang gadis yang cantik dan glamour di collage nya telah jatuh cinta pada SYED QALIF iaitu jejaka kacak yang menjadi igauan para gadis di RIC. Nampak berbeza teramat sangat dengan AKU CINTA KAMU kan?



            Namun, adakah usaha Tania untuk memiliki Syed Qalif Berjaya? Bagaimana pula dengan Syed Qalif? Adakah dia turut terpikat dengan Tania yang cantik itu?


This is the ost of the e-novel =) should listen this 



            Kita nantikan sambungannya sejurus setelah AKU CINTA KAMU tamat. Hwaiting ladies J





SILA TINGGALKAN JEJAK ANDA. TQ.





Till then,







Sincerely,


23 comments:

  1. Replies
    1. HI cik anony
      thanks for dropping by and leave ur comment =)

      Delete
  2. wa! *ternganga sbntar*
    berani btoi tania ni!! muahahah!!!
    ..... permulaan yg baeq n best!!!! TERBAEQQ!!
    erm...
    SJC @ CED?
    SJC @ CED?
    ...........mmm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi lylea
      thanks for dropping by and leave ur comment dear
      haha. tutup mulut wak! hehe
      branikan. ishish. hehe
      thanks dear :)
      hehe pening

      Delete
  3. hi2 ratu adriana nadine.. ^.^
    boleh x kalo sya kata 'i like SJC more then CED'.. ???hehehe
    post SJC 1st lah after that CED.. but follow the major followers say..
    n_n

    ReplyDelete
    Replies
    1. HI HI DEAR :)
      hehee boleh saje dear :)
      hehe
      in shaa allah dear
      kita tgu respond yg lain ukeh :)

      Delete
  4. dear...rsanya dh jatuh cinta dgn sikap Cool SQ..kih3...

    ReplyDelete
    Replies
    1. HI dear :)
      thanks for dropping by and leave ur comment
      hehe aik! curang ah dear sma TEH! hehee =P

      Delete
    2. oppssssssss..ketahuan plak curang hehehehhe..TEH tetap dlm hati..:)

      Delete
  5. Ini herion nya pulak character macam TEH eh? Sukeeeeeeeeeeeeeee!

    ReplyDelete
    Replies
    1. *heroin lah. hehe salah taip lak.

      Delete
  6. best... semuar cerita wak best... teruja nak tahu bab yang akn datang :)

    ReplyDelete
  7. auwww , bestnye .. hahahahah dear minta sambung cepat-cepat ye :) tak sabar dah nak baca n3 yg baru .

    ReplyDelete
  8. Bila nak sambung

    ReplyDelete
  9. Saya suka suma karya ratu..besssttt..buat la story byk2 lg yerr...

    ReplyDelete
  10. X sabar tgu seterusnya.....very .nice ,,,, tania.

    ReplyDelete
  11. mmang best gila lah novel ni!!!! <3

    ReplyDelete
  12. akak bila nak sambung sjc....xsabar ni,...please..

    ReplyDelete
  13. mn sambungan nya....tk sabar nk bc

    ReplyDelete
  14. best.sis bla nak sambung. Xsabar nk baca =)

    ReplyDelete
  15. bestt gila...smua karya sis sya suka

    ReplyDelete